Eurodesk награди 2023: кои са победителите

06 Юни 2023
« към Други

Всяка година Eurodesk наградите отличават усилията на местните Eurodesk мултипликатори, които помагат на младите хора да изследват и да се възползват от многобройните възможности, налични в Европа. През 2023 г. общо 47 проекта от 15 държави се състезаваха за 4 награди.

По традиция журито, съставено от представители на различни организации, излъчи трима победители. Членове на журито за 2023 г. бяха:

Лорена Барич, президент на Eurodesk

Роза Д'Амато, член на Европейския парламент

Матийо Орфанидис, DG EAC, Европейска комисия

Николина Джурич, комуникационен мениджър в Erasmus Student Network

Никълъс Куяла, член на борда на Европейския младежки форум.

Първият победител, в категорията „Овластяване на младите хора“, е Inclusion Call - Music and Urban Art Towards the European Capital of Culture 2025 от Младежкия информационен център/Eurodesk на община Гориция, Италия. Проектът е съфинансиран от Отдела за младежки политики и Председателството на Министерския съвет и цели да популяризира местни действия, насърчаващи активното участие на младежите.

Eurodesk Treasure Hunt от Info Zone, Хърватия беше обявен за победител в категорията „Мислене извън кутията“. Проектът цели да засили сътрудничеството и обмена на ресурси между мултипликаторите и да даде възможност на участниците да опознаят градовете, в които живеят, и да научат за възможностите за мобилност по забавен начин.

Проектът, обявен за победител в „Адаптиране към променящите се реалности“, е European Youth Program: Inclusion & Diversity от Las Niñas Del Tul Association, Испания. Той предоставя информация и възможности чрез европейски програми на млади хора с по-малко възможности, като младежи, лишени от свобода (в затвор) и младежи от други държави.

Eurolibrary от Xeracion, Испания беше определен да спечели наградата на Мрежата Eurodesк. Eurolibrary е оригинална международна инициатива, в която участваха 21 изгряващи творци от 4 европейски държави. По проекта са разработени човешки библиотеки, създадени щандове на централните площади, проведени семинари с училища и засадени дървета с помощта на местната общност. Всички с мисията да споделят и събират опит от пътувания, като същевременно насърчават възможностите за международна младежка мобилност.

В допълнение към победителите, имаше и няколко почетни награди, присъдени на проекти, които демонстрират забележителни усилия и постижения:

Eurodesk Junior Multipliers

Município de Vila Real, Португалия

TAEUS (Take a walk on the EU side)

Ingalicia, Испания

EU BOX

Municipality of Paredes, Португалия

Colourful and creative explosion of skills

Association Co-Efficient, Унгария

Vocational Course / Meslek Edindirme

Kilis Gençlik Merkezi Eurodesk Temas Noktası, Турция

Можете да прочетете повече за всички проекти в Каталога тук.

« към Други

Календар

Информационни материали

Европейски корпус за солидарност