DiscoverEU: повече от 35 000 безплатни карти за пътуване

22 Май 2023
« към Други

DiscoverEU: Комисията раздава повече от 35 000 безплатни карти за пътуване на млади европейци

На 10 май 2023г. бяха обявени резултатите от първата за 2023г. покана за кандидатстване по инициативата DiscoverEU. 145 657 младежи на възраст 18 години се съревновават да спечелят 35 324 налични карти за пътуване. Успешните кандидати ще пътуват сами или в група от до петима души между 15 юни 2023 г. и 30 септември 2024 г.

Комисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел каза: „Програмата DiscoverEU стартира преди пет години и оттогава повече от един милион млади хора са кандидатствали за участие в нея. Тази впечатляваща цифра е доказателство за това колко заинтересовани са нашите младежи от други култури и от свързването помежду си. Знам, че те също много се грижат за оформянето на устойчиво, приобщаващо и красиво бъдеще и затова публикувахме новите европейски маршрути на Баухаус: Сигурен съм, че изследването на тези иновативни и далновидни градове ще бъде дълготраен източник на вдъхновение. Пожелавам на всички участници всичко най-добро и много забавление в тяхното пътуване DiscoverEU.“

Участниците ще пътуват с влак, с някои изключения, за да могат да участват живеещите на острови или в отдалечени райони. Като част от програмата Еразъм+ и подсилена благодарение на Европейската година на младежта 2022 г., този кръг за кандидатстване беше отворен за млади граждани, родени между 1 юли 2004 г. и 30 юни 2005 г., от държави-членки на ЕС, както и такива от асоциирани към Еразъм+ държави ( Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Турция).

Можеш да провериш дали си одобрен тук:

https://youth.europa.eu/discovereu/awards_en 

« към Други

Календар

Информационни материали

Европейски корпус за солидарност