DiscoverEU: пътеводител на фестивалите

10 Януари 2020
« към Други

Ако сте получили билет от DiscoverEU, то пътуването ви ще започне скоро. Накъде ще тръгнете? На юг или на север? Изток или Запад?
Може би още не знаете или търсите допълнителна дестинация, която да добавите към маршрута си за пътуване. В този случай можете да разгледате най-вълнуващите фестивали и събития, които се провеждат в цяла Европа по време на пътуването ви.
Август
Когато става въпрос за фестивали, лятото е времето. Така че първият месец, когато участниците на DiscoverEU могат да пътуват, е и месецът на събитията.
Август е чудесен за музика - можете да посетите Sziget Festival в Будапеща, Off Festival в полския град Катовице или да отидете на Flow в Хелзинки. Има също Rock en Seine в Париж, Хърватския Dimensions в Пула and Øya в град Осло. Ако сте в Обединеното кралство в края на август, можете да избирате между Creamfields и фестивалите в Рединг и Лийдс.

Феновете на филмите могат да започнат месеца в Швейцария, където се провежда 72-ят Международен филмов фестивал в Локарно. Друг августовски филмов фестивал се провежда във Венеция, Италия. Тази година можете да присъствате на 76-тото издание. Или има възможност да започнете приключенията с изкуствата в Кеймбридж, с Английския фолклорен фестивал, а след това да продължите с Единбургския фестивал Fringe в Шотландия. Най-големият фестивал на изкуствата в света ще продължи 25 дни тази година.
Не се интересувате от фестивали на изкуството? Защо не посетите Kettlewell. Селото в Англия е домакин на фестивала за плашилата с около 100 плашила всяка година. Сет, Франция, от друга страна е центърът на водните ритуали, спорта, където трябва да изпратите враговете си във водата, като не падате от собствената си лодка. И не на последно място, Томатина се провежда през август. Проведен в испанския град Буньол, този фестивал е просто една голяма борба с домати.

Септември
Краят на лятото не означава, че играта свършва. Напротив - Braemar Gathering, „най-известните хайлендски игри в света“ се провеждат в началото на септември в Шотландия. Почти по същото време се провежда традиционната Regata Storica във Венеция, Италия. Там можете да наблюдавате исторически парад с лодки и серия от състезания по гребане. За друга традиция посетете Испания. По време на едноседмичния фестивал La Mercè улиците на Барселона са заляти от паради с близо два милиона души ежегодно. Но не само хората празнуват…!Отидете в Бохин, Словения в средата на месеца, за да отпразнувате „Кралския бал“ и да видите кравите, които се връщат от пасищата!
През септември има и няколко събития за филмовите и музикалните фенове. Любителите на киното могат да избират между филмовия фестивал в Цюрих и San Sebastian Film Festival. Испанският фестивал се провежда за 67-ти път, а швейцарският ще отбележи своята 15-та годишнина тази година.
Що се отнася до музиката, елате в Берлин за Lollapalooza. Или продължете на юг до Пула, Хърватия до Фестивала на Outlook и многобройните му лодки. Септември е и месецът на Ars Electronica, фестивалът, който смесва изкуството и технологиите в Линц, Австрия.

Октомври
Знаете ли как е построена човешката кула? Състезанието „Тарагона човешка кула“ може да ви покаже! Испанското събитие бе обявено от ЮНЕСКО за културно и нематериално наследство на човечеството.
Ако търсите нещо по-съвременно, Будапеща е мястото за вас. Фестивалът за съвременни изкуства Café Budapest Contemporary Arts Festival има подготвена програма с танци, джаз, театър, поезия и изящни изкуства. Ако се интересувате от електронна музика отидете на Amsterdam Music Festival - не е нужно да се притеснявате за свежото есенно време, защото еднодневното събитие се провежда на закрито.
Говорейки за закрито, филмовите фестивали са прекрасна дейност за есенните месеци. През октомври сте поканени на фестивала на Британския филмов институт в Лондон. Film Fest Gent е от по-малките фестивали, който се провежда във втората по големина община в Белгия. Международният фестивал на документалното кино „Ji.hlava“ е чудесна причина да излезете от Прага, ако сте в Чехия.

Ноември
През ноември можете да започнете пътуването си със сладки спомени. Просто се отправете към Париж и разгледайте най-новите тенденции за шоколад и най-добрите какаови реколти по време на Salon du Chocolat!

От Франция можете да продължите към Обединеното кралство - всяка година, на 5 ноември, „Нощта на Гай Фокс“ се празнува по различни начини, обикновено включващи фойерверки и огньове. А Вие как бихте искали да отбележите прочутия план за взривяване на Камарата на лордовете? В Люс близо до Брайтън „Бойните общества на момчетата от огъня“ обикалят по улиците в костюми с факли. В град Девън на „Ottery St Mary men race“ минават през претъпканите улици, носещи горещи варели. Само няколко дни след това кметът на Лондон прекосява улиците с блестящ файтон като част от церемонията.
Ако предпочитате просто да танцувате, вземете билета си за Билбао, Испания за фестивала „BIME LIVE“. Друга добра идея е Международният фестивал на документалното кино в Амстердам. От Холандия можете да се преместите малко на юг и да започнете зимните празници в Брюж, Белгия, където се провежда Ice Sculpture Festival до януари.5cb7f303872b4web2-181021-032248-amf-1x8a4225-alivecoverage_ctl.jpg
Декември
Последният месец от годината е пълен с традиции. Коледните базари могат да бъдат намерени почти навсякъде в Европа, след като празненствата започнат, било то Гв ермания, Австрия или Чехия, родното място на Добрия крал Вацлав. Някои хора наричат ​​Страсбург във Франция столицата на Коледа, но не бива да забравяте и за парада на Свети Никола, който е голямо събитие предимно в Холандия и Белгия.
Ако се чувствате прекалено мрачни за всичко това, има филмов фестивал в Милано, Италия, където можете да избягате.
Колкото до края на годината, не може да направите грешка, като изберете място - всеки по-голям град има какво да предложи. Въпреки това, ако търсите нещо наистина специално, опитайте Hogmanay. Това е шотландската дума за последния ден от годината, който може да празнувате три дни в Единбург.

Януари
Ако пътуването се отложи за следващата година, имате възможност да отпразнувате Богоявление. В Испания например тримата царе са още по-популярни от Дядо Коледа и именно те носят подаръците на децата. Повечето градове организират паради, които представляват пристигането на царете, като най-старият се провежда в Аликанте.
През януари може да посетите Фестивала на скулптура от лед в Брюж, Белгия. Друг фестивал, който се провежда за няколко седмици, включително и през януари, е Фестивалът на светлината в Амстердам с леки лазерни инсталации по улиците и каналите на града. За да се скрие от студеното време, отидете на Пражкия фестивал за късометражно кино, организиран от същия екип като Международния филмов фестивал в Карлови Вари.
И това ли е? Е, едва ли. Има много по-интересни фестивали и събития, които се случват от август до януари и тази статия ще трябва да бъде книга, за да могат всички да бъдат изброени. Проверете връзките по-долу за още няколко съвета и се погрижете да резервирате настаняване рано, защото някои от тези фестивали са супер модерни! И ако ви липсва една страна, винаги можете да напишете името си заедно с "фестивал" и предпочитан месец на пътуване във вашата търсачка ... работи!
Полезни връзки:

източник: Европейски младежки портал

« към Други

Календар

Информационни материали

Европейски корпус за солидарност