17 ноември 2017: Социална среща на върха, Гьотеборг, Швеция

27 Ноември 2017
« към Образование

На 17 ноември президентът Юнкер и шведският министър-председател Стефан Льовен съвместно бяха домакини на лидерите на ЕС за първата социална среща на върха на ЕС за 20 години.

Председателите на институциите на ЕС, държавните и правителствените ръководители на ЕС, социалните партньори и други ключови заинтересовани страни се събраха на Социалната среща на върха в Гьотеборг, Швеция, за да започнат открита дискусия за това как да се насърчават справедливата заетост и растеж в Европейския съюз.

На срещата на върха Европейският парламент, Съветът и Европейската комисия обявиха (съвместно) Европейския стълб на социалните права, който беше обявен за пръв път от президента Юнкер в неговата среща за състоянието на Съюза през 2015 г. и представен от Комисията през април 2017 г.

Прокламацията му подчертава съвместния ангажимент на лидерите на ЕС да застанат зад  20-те принципа и права, залегнали в рамките на стълба  и да ги насърчават. На работния обяд, след срещата на върха, лидерите ще обсъдят и бъдещето на образованието и културата. Европейската комисия изложи своята визия за това как да създаде Европейско образователно пространство до 2025 г.

Социалната среща на върха  се съсредоточи върху това как да се възползва максимално от новите възможности и да се посрещнат общите предизвикателства за пазарите на труда и моделите за благосъстояние на днешния и утрешния ден.

В допълнение към президента Юнкер, вицепрезидентът за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис и комисарят по трудова заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариан Тисен  участваха в срещата на високо равнище.

Срещата  бе предавана на живо от 9:30 до 15:30 часа на английски, френски, немски и шведски език.

Научете повече: https://www.socialsummit17.se

« към Образование

Календар

Информационни материали

Европейски корпус за солидарност