ЛЯТНАТА АКАДЕМИЯ ПО ИЗКУСТВАТА В КИЛИФАРЕВО

25 Август 2017
« към Образование

ТЪНКОСТИТЕ НА КАЛИГРАФИЯТА УСВОЯВАТ ДЕЦА, КОИТО ПОСЕЩАВАТ ЛЯТНАТА АКАДЕМИЯ ПО ИЗКУСТВАТА В КИЛИФАРЕВО. Малчуганите работят под ръководството на специалиста по калиграфия, шрифт и типография   - д-р Живко Станкулов. Заниманията са съвместен проект на кметството в Килифарево и Съюза на печатарската индустрия в България. Гост на децата по време на заниманията беше и шефът на печатарите в България Красимир Илиев. Двамата с кмета на града Димитър Събев се запознали за първи път след голямото наводнение в Килифарево. Съюзът на печатарите тогава се оказал единствената държавна институция, която се отзовала и дарила на пострадалите семейства нови мебели.
В продължение на два дни децата се учат да пишат буквите от родната азбука с перо, а не с химикал. „Това е толкова ново за тях, че в първите няколко минути ръцете им трепереха и те леко се стъписаха. Но днес вече са по-сигурни и до края на заниманията те дори ще изпишат цял текст“, казва ръководителят на уъркшопа д-р Станкулов.  Писането с химикал и с перо са коренно различно занимание, особено сега, когато в училище вече не се изучава краснопис. За да им остане спомен от заниманието, децата ще могат да запазят за себе си и перото, с което работят, и мастилницата -  с останалото им мастило.
Малките калиграфи се учат да изписват два различни шрифтове,  големи и малки букви, които са по-ръкописни.Четвъртата им задача е да напишат текст и могат да изберат между припева на химна на Килифарево и девиза на Васил Левски. Как са се справили малките калиграфи ще стане ясно днес, когато техните текстове ще бъдат показани в изложба.
КАЛИГРАФИЯТА Е ДРЕВЕН ЗАНАЯТ, СЪЩЕСТВУВАЛ В БЪЛГАРИЯ ДО СРЕДАТА НА XIX ВЕК, КОГАТО КАЛИГРАФИ СА ПРЕПИСВАЛИ КНИГИТЕ. После  влиза в бизнеса, където с калиграфски букви са били оформяни различни заповеди, грамоти, поздравителни писма. Царската фамилия у нас е имала калиграфи чак до 1925 г., разказва Живко Станкулов. Появата на пишещата машина убива този занаят, след това компютърът почти го заличава. Днес обаче калиграфията се възражда като изкуство и в Художествената академия в София има магистърска програма, която подготвя калиграфи.
« към Образование

Календар

Информационни материали

Европейски корпус за солидарност