Тържествено откриване на новата учебна година в с. Арчар

01 Октомври 2018
« към Образование

На 17 септември 2018 година от 09:00 часа в село Арчар(област Видин) се проведе тържествено откриване на новата учебна 2018/2019 година в двора на местното средищно училище „Христо Ботев“.
На откриването на учебната година, взе участие и Евродеск координатора за област Видин – Мирослав Людмилов, който бе сред официално поканените гости от ръководството на Средно училище „Христо Ботев“ – Арчар.
Г-н Людмилов акцентира речта си върху значимото духовно и възрожденско присъствие на местното Арчарско училище, което повече от 185 – години е стожер на българската книжовност, просвета и наука. Училище, което е сред най-старите основани училища на територията на областта.
Също така в словото на Евродеск координатора бе отделено специално място за благодарности към професионализма и екипността на учителския колектив, както и умелото педагогическо и директорско управление от страна на директора на училището – г-жа Ширин Шахин.
Официално обръщение на г-н Людмилов:
„УВАЖАЕМА Г-ЖО ДИРЕКТОР,
УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ И УЧАЩИ СЕ,
УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ,
ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,
С искрена радост приех отправената ми сърдечна покана да бъда днес тук, за да открием със слова новата учебна 2018/2019 година в едно от най-старите учебни заведения в област Видин, което съвсем наскоро отбележи и своята 185 – годишнина от съществуването си.
Няма да се спираме на исторически сведения и факти от неговото минало, защото те са една известна за всички ни историческа лествица, по която Арчарското училище се е развивало и утвърждавало през изминалия век и половина като основен и единствен образователен център за местното население и околните села, предоставящ възможност за образование от начален до гимназиален етап.
Днес, от изключителна важност е да почертаем и акцентираме вниманието си върху факта, че СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ“ – село АРЧАР е учебно заведение, което се отличава от всички училища на територията на община Димово и област Видин със своето знаково духовно присъствие и възрожденския дух на предците ни – пример, който трябва да бъде образец за мнозина дейци на просветното поприще.
Тази образователна институция предоставя едно високо ниво на образование, структурен диалог, професионализъм и всеотдайност към това да се поддържат вече изградени традиции в училището и ревностно да се защитава светлото бъдеще на учащите в него – това сте вие, драги ученици.
Разбира се, че всичко това, което днес предоставя училището е резултат от неуморния дух, стоицизъм, постоянни грижи и умело стратегическо управление от страна на вашия директор – г-жа ШИРИН ШАХИН. В подкрепа на думите си ще цитирам Великобританския философ Бърнард Уилямс, който казва „Няма такава нощ или проблем, които да не могат да бъдат победени от изгрева и надеждата“.
Тук е момента да споделя радостната вест за всички нас, че от тази учебна година в СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ХРИСТО БОТЕВ“ – село АРЧАР, се откриват две нови паралелки с професия – „ОЗЕЛЕНИТЕЛ“ и професионална специалност – „ЦВЕТАРСТВО“, които да бъдат професионален трамплин към ландшафтна архитектура и инженерство; изграждане, поддържане и реконструкция на паркове, цветни и ботанически градини, с което да бъдете конкурентоспособни на трудовия обменен пазар в България, Европа и Света.
Преди да завърша своето слово бих искал да отправя най-чистосърдечни, искрени и топли пожелания от името на европейската младежка информационно-консултантска структура EURODESK – BRUSSELS, за която съм координатор за област ВИДИН, за една успешна нова учебна година, изпълнена с много знания, трепети и училището, желана територия на ученика.
На добър час на нетърпеливите вече първокласници и попътен вятър на вече големите и зрели дванайсетокласници.
Честит празник!
Благодаря Ви, Мирослав Людмилов - EURODESK координатор за област Видин!

« към Образование

Календар

Информационни материали

Европейски корпус за солидарност