Стипендии по програма „Коперник“ за студенти от Централна, Източна и Югоизточна Европа

14 Октомври 2014
« към Стипендии

Програма „Коперник“ ще връчи шестмесечна стипендия за обучение в Берлин или Хамбург на шест до десет студенти от Централна, Източна и Югоизточна Европа. Стипендиите за зимния семестър започват октомври и приключват в края на март/началото на април. Началото на летния семестър е в средата на месец април, а краят – в средата или края на септември.  По време на последните 2-3 месеца от своя престой в Германия всеки стипендиант ще стажува в компания, агенция или организация.

Университетите предлагат разнообразие от лекции, семинари и работни групи, като всеки стипендиант може сам да избере предмета, който ще изучава. За стажа, предлаган основно от международни компании, адвокатски кантори, държавни агенции или организации, свързани с Източна Европа трябва да се кандидатства в самото начало на периода на обучение.

За периода на обучението програма „Коперник“ покрива разходите на стипендиантите за настаняване (в приемни семейства или в студентски общежития), храна, здравно осигуряване, записване и обществен транспорт, пътните разходи до и от мястото на провеждане, както и таксите за издаване на визи.

За стипендията могат да кандидатстват студенти от Централна, Източна и Югоизточна Европа, които имат поне три завършени семестъра до момента на кандидатстване и владеят добре или отлично немски език (нива B2-C1). Крайният срок за подаване на документите е:

  • 1 септември за следващия летен семестър
  • 1 март за следващия зимен семестър

Повече за процеса на кандидатстване можете да прочетете ТУК.

« към Стипендии

Календар

Информационни материали

Европейски корпус за солидарност