ЕВРОПЕЙСКА ЕВРОДЕСК СРЕЩА ВЪВ ВАРНА ( 27- 29 септември 2017г.)

05 Октомври 2017
« към Еразъм +

От 27 – до 29 септември Варна, младежката столица на Европа, посрещна представители на   28 европейски държави, повече от 50 участници от Евродеск мрежата на  Европа. Евродеск обединява младите европейци и тези, които работят с младите хора (младежки организации, младежи работниците и създателите на политики за младежта, "мултиплаери") да получават всеобхватна, съгласувана и координирана информация, съвети и подкрепа за политиката и дейностите на младите хора.

Eurodesk е създадена през 1990 г.  - като организация за подпомагане на програмата "Еразъм"   и е един от най-изчерпателните и най-достъпни източници на безплатна младежка информация за възможностите за международна мобилност. Днес повече от 1000 младежки професионалисти рационализират и разпространяват информация за възможностите за мобилност на младите хора в Европа.

На срещата във Варна – младежка столица на Европа за 2017 година  учатваха представителите на Европейската комисия - Томазо Парлаторе - Служител по цифровата комуникация и Виолета Бризиниесе -  от Главна дирекция  "Образование и култура" на Европейската комисия. Срещата, която се провежда в различни части на Европа всяка година, за първи път се провежжда във Варна и традиционно  бе  открита от Рейнхард Швалбах – създателят на мрежата Евродеск през 1990 година.

Гостите  посетиха забележителностите на Варна, Археологическия музей, Аладжа манастир, Военноморското училище,   обучаваха се на български народни танци от младежите от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“  във Варна и  бяха приветствани от зам.-областния управител на Варна - Илиян Карагьозов и бяха поканени  в Община Варна, където в актовата зала ги прие и им разказа за историята и традициите на Варна заместник-кметът Коста Базитов, заедно с  РЕГИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО И ИНОВАЦИИ – ВАРНА, която е и Евродеск точка във Варна.  Евродеск Варна представи на срещата водещи младежки организации, които активно формират младежките политики на гр. Варна и областта.

Разширяването на мрежата от мултиплаерите през 2018 година ще позволи на Евродеск да достигне още по-пряко до младите хора от всички части от обществото, с акцент върху приобщаването.

Евродеск има задача да реализира новата инициатива на Европейския съюз - Европейския корпус за солидарност, която дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна или в чужбина, като принасят полза за общностите и за хората в Европа. Европейския корпус за солидарност ще се свърже с широк кръг проекти за предотвратяване на природни бедствия и възстановяване след тях, помощ в центрове за бежанци и помощ за решаване на социални въпроси в  различни общности.

« към Еразъм +

Календар

Информационни материали

Европейски корпус за солидарност