Европейска седмица на младежта в България

21 Май 2013
« към Еразъм +

В центъра на Европейската седмица на младежта 2013 ще се открои програмата „Младежта в действие". Това е повод да се покаже нагледно успешното ѝ изпълнение, преди да бъде последвана от нова програма в полза на младежта през 2014 г. Друга тема на Европейската младежка седмица 2013 е активната гражданска позиция на младите хора, като акцент ще бъде и участието им в обществото и изборите за Европейски парламент през 2014 г.

Програмата на младежката седмица в България

включва събития, организирани от НЦЕМПИ в София и от партньорски организации във Видин, Горна Оряховица, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Разлог, Ракитово, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол.
От приложения файл можете да изтеглите пълната програма на всички планирани събития.

Събития на европейско ниво 

На 31 май в Брюксел комисар Василиу ще бъде домакин на знаково събитие, на което ще се отбележи 25-годишнината на младежките програми на ЕС. В рамките на събитието ще се проведе политически дебат и ще се състои церемония по награждаването на отличили се проекти, подкрепени от програмата „Младежта в действие". Дебатът ще се проведе след излъчването на видеоклип, описващ историята и постиженията на младежките програми на ЕС, и ще разгледа значението на младежкото участие както за самите млади хора, така и за оформянето на общностите и обществото като цяло. Събитието ще приключи с церемония по награждаване на отличили се проекти по програмата „Младежта в действие", които бяха номинирани от всички участващи в нея държави и подбрани от жури, в чийто състав влизат представители на институциите на ЕС и на Европейския форум на младежта.
На 30 и 31 май на Еспланадата пред сградата на Европейския парламент Европейската комисия ще издигне шатра, в която ще бъдат изложени отличили се проекти по програмата „Младежта в действие". Това е част от фестивала „YO!Fest", организиран от Европейския младежки форум, на който ще стартира и кампанията на форума за „League of Young Voters" преди изборите за Европейски парламент през 2014 г. и ще се отпразнува 25-годишнината на младежките програми на ЕС.
Европейската комисия ще бъде домакин и на конференция в Брюксел, свързана с текущия структурен диалог на ЕС с младите хора и младежките организации. На нея ще се постави началото на преглед на този единствен по рода си процес и ще се съберат представители на всички национални работни групи, които управляват участието в 27-те държави-членки на ЕС. На конференцията ще се споделят най-добри практики при провеждането на структурния диалог и ще се изготвят заключения относно бъдещото му развитие и осъществяване.
Младежите, желаещи да участват в организираните през Европейската младежка седмица 2013 регионални или национални събития и дейности, могат да посетят уебсайта на адрес www.youthweek.eu. Порталът дава общ преглед на събитията, организирани в цяла Европа. Допълнителна информация може да се предостави и от националните агенции по програмата „Младежта в действие".

Приложения

Програма - Европейска седмица на младежта в България598.34 KB
« към Еразъм +

Календар

Информационни материали

Европейски корпус за солидарност